Author Image

Kagefryd af Jette Stub

Besøg min side FØLG

Lussekatte

December er lig med jul og masser af traditioner. Jeg elsker julen og forbinder den med hygge og glæde. En af de mange traditioner vi i min familie har i december er luciadagen. Der tager vi ofte over til vores naboland Sverige, da luciadagen er langt mere udbredt og traditionsrig i Sverige. Vi ser luciaoptog og alle de smukke julelys. Senere tager vi hjem og bager lussekatte og spiser dem lune og bløde med dejligt koldt smør. Safran er en uundværlig ingrediens i lussekattene og sørger for den smukke gule farve en en lækker smag.

Her får i min allerbedste opskrift på lussekatte

50 gr. gær

5 dl. Mælk

150 gr. Smør

1 1/2 tsk. salt

1 dl. Sukker

1 æg

1 gr. Safran

ca. 900 gr. hvedemel

Æg til pensling og rosiner til pynt

Gæren smuldres i en skål. Smørret smeltes i en gryde og mælken hældes over. Varmes til det er ca. 37 gr. Varmt. Hældes i skålen hvor gæren er og der røres til gæren er opløst. Tilsæt salt, sukker, æg og safran og rør godt. Melet tilsættes lidt efter lidt og dejen æltes til den slipper hænder og bord.

Hæver lunt 1 times tid og så kommer det sjove…Dejen skæres i ca 20-25 stk. og kan nu rulles ud til lange tynde pølser ca 2 cm tykke og formes i forskellige forme. Kun din fantasi kan sætte grænsen for formen. Den mest traditionelle form er et S. Der trykkes rosiner i de huller der kommer i snoningerne. Lussekattene hæver igen 30 min.  og pensles med sammenpisket æg.

Bages 15-20 min ved 190 gr.

Glædelig Luciadag.

 

 

 

Del:
Author Image

Kagefryd af Jette Stub

Kage er "ikke bare en kage"
Kage er passion, kreativitet og store følelser...
Jeg elsker kage,
jeg bager, spiser og ser på kage,
jeg udvikler og afprøver kage
Kage er mit liv på godt og ondt...og jeg elsker det

Besøg min side FØLG

Kommentarer (0)

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *